Close

7. 8. 2020

Kde začít a jak se nerozhodnout „zkompostovat“ se?

Dřív a nebo později to u mnohých znás jistě přijde. Přijde ten pocit, kdy přemýšlíte, zda děláte nebo jste udělali dost a zda nemůžete udělat pro tu naši planetu ještě něco dalšího, něco lepšího, něco po čem si konečně poplácáte po rameni a budete vědět, že to za to doopravdy stálo. Ten pocit, který nám vlastně říká, že ať uděláme cokoliv, stejně je lepší se zkompostovat a ono to nějak dopadne, bez nás, což je ve výsledku vlastně pro planetu ta nejlepší varianta.
Tento pocit jsem ve svých začátcích pocítila i já a vlastně ho občas, při špatné konstelaci hvězd, pocituji i dnes. Nevím jestli se dá tomuto pocitu úplně vyvarovat, ale co vím, je že není důležité si dávat přehnané cíle. Moje začátky, života bez odpadu, začali asi před třemi lety, kdy jsem si koupila knihu bezodpadové královny Bei Jonhson a začala jsem si v hlavě idealisticky malovat jak zvládnu ze svého života vynechat skoro veškerý odpad. Do té doby jsem byla sice ekologií pomalu nepolíbená a kromě maturitní otázky o ekologii, kterou jsem si vytáhla při maturitě z biologie na gymplu, by mě nenapadlo se s někým na toto téma bavit. Asi nikoho nepřekvapí, že ani po třech letech jsem nedošla tak daleko, jak jsem si tehdy představovala. Celou tuto věc jsem začala postupně vnímat jako cestu, která možná ani nikdy neskončí.
Kde tedy začít? Na to asi recept, který bude všem vyhovovyt nenajdeme. Přece jen každý z nás je momentálně v trochu jiné fázi, i když jsme na začátku, někomu může připadat přirozené si s sebou na nákupy nosit vlastní tašku, jiný se to teprve učí. Důležité je, že chcete, chcete ať už něco zkusit dělat jinak, začít tuto myšlenku šířit dál a nebo chcete něco změnit.
 
„Svět totiž nepotřebuje pár jedinců, kteří zvládnou žít bez odpadu naprosto dokonale, ale minilióny lidí, kteří se snaží, a i malé krůčky se počítají.“
 
I přes to, že zaručený postup, jak tuto cestu zdolat, nemáme, vám chceme přinášet řešení na otázky, které někoho možná ještě ani nenapadly a někdo je má možná již dávno zodpovězeny. Inspirovat se, sdílet a radovat se společným úspěchům. Protože my jsme #lidizbezzu a #bezvasbybezznebyl.