Close

27. 9. 2020

Dřív to byl pouze čas, teď upozorňuje na hranici

7.103.15.12.06 také 7 let 103 dní 15 hodin 12 minut a 6 sekund. Čas, který naší Zemi zbývá, než překročíme hranici, ze které nemusí být návratu. Aktuálně již tedy 7 let a 95 dní. 20. srpna totiž na Manhattanu došlo k přeprogramování hodin, které dříve ukazovaly denní dobu. Nyní upozorňují na hrozbu, se kterou se nejspíše budeme muset vypořádat dřív, než mnozí z nás čekali.
Za tuto dobu totiž dojde k překročení hranice, kdy změna klimatu „zapříčiní“ oteplení planety o 1,5 °C, což bude pro mnohé ekosystémy devastující. Stále ale máme čas na přiklonění se k obnovitelné energetice, která celý proces zpomalí.
Výzkum, který vznikl v Berlíně v institutu globálního společenství a změny klimatu byl použit jako nástroj umělců pro upozornění na tuto problematiku. Autoři, Gan Golan a Andrew Boyd, přejmenovali známý Metronom na Klimatické hodiny, nicméně tato instalace není konečná. Má upozorňovat na týden klimatu, který až do dnes v New Yorku probíhá.
Zároveň má celý projekt upozornit na stránku climateclock.world, kde můžeme blíže sledovat procenta pomalu narůstající energie, která je tvořena právě z obnovitelných zdrojů.
Celý projekt obsahující ekologické téma, na které bylo upozorněno právě díky umění, tak vyvolává ohlas a zdroj k diskusi, která může vést až k většímu povědomí o změně klimatu. A my tomuto projektu říkáme ANO, jak to vidíte Vy?